Rastlina Amarant je už 8000 rokov pestovaná ako obilie a je radená medzi jednu z najvzácnejších rastlín na svete. Patrila medzi základné potraviny Aztékov, u ktorých bolo zrno amarantu natoľko cenené, že ho dokonca nazývali „svätým zrnom“. U nás je Amarant známy pod názvom Láskavec, ale aj napriek jeho výnimočne prospešným vlastnostiam je u nás pomerne neznámy. Ak ani vy nepoznáte Amarant, neváhajte a vyskúšajte jemnú Amarantovú múku, ktorá vzniká lisovaním za studena!
Vysoký obsah bielkovin a vlákniny
Do svojho jedálnička by mal amarnat zaradiť naozaj každý, no najmä športovci, vegetariáni, či vegáni, ktorým chýbajú bielkoviny, ako aj ľudia, ktorí potrebujú doplniť bielkoviny či ťažko pracujúci ľudia, pretože je kvalitným a nesmierne bohatým zdrojom bielkovín. Výborný je aj pre pacientov v rekonvalescencii!
V útrobách amarantu sa totiž ukrýva:
flavonoid rutín – vhodný pri problémoch so žilami
aminokyselina lyzín – dôležitá pre duševné zdravie
bielkoviny – trojnásobné množstvo ako v ostatných obilninách
vláknina – 4-krát viac ako v ostatných obilninách
Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pozitívne vplýva na znižovanie cholesterolu v krvi. Múka navyše neobsahuje jednoduché cukry, vďaka čomu má nízky glykemický index a je vhodná pre diabetikov, ale ocenia to aj ľudia pri držaní redukčnej diéty.
Použitie
Pri použití amarantovej múky by sa mala skombinovať s nejakou inou múkou, pričom obsah amarantovej múky by mal byť maximálne 30%. Amarantová múka je vhodná najmä na prípravu nekvasených druhov chleba, placiek a lokší.